Viktiga historiska kvinnor

Många är de kvinnor som halkat ur våra historieböcker. Starka, smarta och betydelsefulla människor som påverkat världen men som ingen längre pratar om. Nedan kan du läsa mer om några av dem.

Marie-Antoinette (1755–1793)

Denna kvinna är nog mest känd för sin kärlekshistoria med svensken Axel von Fersen och att hon hamnade i giljotinen. Men visste ni att hon redan vid ett års ålder blev trolovad till  Frankrikes blivande kung. Hon sägs ha varit viljestark och stolt men alltid omgiven av en massa rykten och skvaller. 

Jean D'arc (1412-1431)

Denna kvinna är Frankrikes nationalhelgon. När hon var 12, så började hon höra röster. Dessa sa åt henne att befria landet. Det från engelsmännen. Hon begav sig till kungen och förklarade att hon skulle leda trupperna mot seger. Kungen lät henne först ta sin plats och hon lyckades också vinna många slag innan kungen tog sig hand ifrån henne. Därefter blev hon tillfångatagen. Hon dömdes till döden och brändes levande på torget i Rouen, bara för att hon hörde röster och hade manskläde

Zenobia (240-270)

Zenobia var en krigardrottning som föddes i Palmyra. Hon var mycket välutbildad samt talade många språk. Bland annat syriska, grekiska, fornegyptiska och latin. Hon hävdade själv att hon var ättling till Egyptens drottning Kleopatra. Efter hennes makes död tog hon över makten. Hon utmanade Rom och skapade ett eget rike men blev till slut tillfångatagen och fängslades i Rom. Vad som sen hände med henne är inte klarlagt. Ryktet säger att hon charmade sig ut ur fängelset, blev benådad och levde resten av sitt liv på den italienska landsbygden.

 

20 Oct 2022