Att kunna första hjälpen

Som supermamma vill man naturligtvis kunna hjälpa till om något olycksfall skulle drabba sitt barn, eller någon annan också för den delen.

Bästa sättet att vara redo är att regelbundet går första hjälpen kurser. Även om man har gjort det förut så behöver man ha det aktuellt i minnet för att kunna agera på bästa sätt och i vissa fall också kanske för att våga gripa en.

På en första hjälpen kurs får man lära sig hur man agerar vid akuta olyckor som t.ex. kraftiga blödningar, slag mot huvudet etc. Men även sjukdomstillstånd som kan bli akuta t.ex. diabetes eller astma.

För att vara riktigt rustad bör man också gå en hlr-kurs där man lär sig göra konstgjord andning och hjärtkompressioner hos en person som saknar andning eller hjärtverksamhet.

Här är det också bra med regelbunden utbildning eftersom man lätt glömmer bort exakt hur man ska göra och också för att rekomendationerna kan ändras med jämna mellanrum utifrån vad man har sett vara mest effektivt.

Nu t.ex. rekomenderar man att man gör 30 kompressioner och två inblåsningar, men för ett antal år sedan var det 15 kompressioner som rekomenderades per serie.

När man har gått en kurs känner man sig både mer redo att gripa in om det behövs och kunskaperna är också bättre så att man gör en bättre insats. Men det gäller naturligtvis att inte glömma att larma 112 eller det lokala nödnumret ändå, för det behövs naturligtvis hjälp från kvalificerad sjukvård också vid ett allvarligt tillbud.

 

14 Nov 2016