När bör barn ha ensam vårdnadshavare?

Det är gott att vi lever i av världens mest jämställda land. I många andra länder och kulturer tar man det för givet att det är kvinnorna som ska ta hand om hemmet och vårdnaden om barnen. Så har det inte alltid varit. Numera kan man se pappor som gungar med sina barn i lekparkerna, eller som är ute och går med barnvagn, till turisternas förvåning, som undrar om vi har manliga "nannys". Det är så bra med den unga generationens jämställda syn på familj och barn.

Fler kvinnor har tagit hand om sina barn - förr

Annat var det förr. Då föll nästan allt som hade med hemmet att göra på kvinnorna. De skulle dels arbeta lika mycket som männen, plus att de skulle ta hela ansvaret för inköp av mat, matlagning, omvårdnaden om barnen, vilket gjorde livet till en nästan omöjlig ekvation. Så många av dem som skilde sig, och plötsligt blev barnomvårdnaden jämlik. Många män blev bättre pappor efter en skilsmässa. Så ett barn behöver både sin mamma och pappa fastän de har skilt sig. När gör de inte det? Tyvärr är alla män inte bra pappor. Det är i ytterst få fall då de är direkt olämpliga som förälder.

Ytterst få fall då barn bör ha en vårdnadshavare

Om någon förälder är mentalt sjuk, eller instabil, är våldsam eller förgriper sig på sina barn och utsätter dem för sexuella övergrepp ska barn under inga omständigheter bo med honom - ja, honom, för enligt statistiken är det en han. Det är i de få fallen som det är bättre att barnet har en ensam vårdnadshavare. Vill du läsa mer om ämnet, läs då denna blogg om juridik.

Barn ska enligt lag höras om sin egen situation

Enligt lagen ska barn höras så snart de är så stora att de kan tala för sig själva då det gäller deras boende och hur de ska umgås med den förälder som de inte bor med. Tyvärr är det alltför få gånger som de inte kommer alls till tals. Alla borde lyssna bättre på barn; sociala myndigheter, polis och domstolar.

10 Sep 2017