Vilken bilbarnstol bör man köpa?

Alla som åker med i bilen ska sitta på ett säkert sätt. Det innebär att barnen de ska ha rätt sorts bilbarnstol, vuxna ska ha på sig bälte och hunden bör ha en egen bur. När det gäller att köpa en bilbarnstol så finns det ju idag många modeller att välja på. Du bör välja en som är anpassad efter den ålder och den längd ditt barn har. Om du vill jämföra bäst i test, så finns det en bra sida här. Det är inte fel att läsa tester om just denna sortens produkt.  

Välja rätt bilbarnstol

Om du har ett nyfött barn så ska detta barn ha ett så kallat babyskydd. Detta kan barnet ha fram tills att den är runt 9 månader. Detta babyskydd ska vara bakåtvänt samt fästas med  bilens trepunktsbälte, eller en bas. 

Från 9 månaders ålder är det dags att byta och då kan det vara bra att köpa en som den kan ha fram tills en ålder om 4-5 år. Du bör då välja en bakåtvänd bilbarnstol. Den kan monteras med både trepunktsbältet och s.k. underförankringsband eller med ISOFIX.

När barnet väger över 25 kilo eller har vuxit ur den förra så kan det vara bra att satsa på en bältesstol eller bälteskudde. Det bästa är en bältesstol då den ger mer stöd, särskilt om barnet somnar i bilen. 

Om barnet ska sitta fram när det blir äldre, koppla då ur airbagsen!

16 Feb 2021